You are currently viewing Aerul conditionat la birou. Care este temperatura optima?

Aerul conditionat la birou. Care este temperatura optima?

Atunci cand esti acasa, temperatura aerului conditionat poate sa fie exact aceea care te face sa te simti cel mai bine. Exista oameni care prefera ca in birou sa fie 21 de grade Celsius, oameni care prefera sa fie 25 de grade Celsius si oameni care se simt perfect la 22 de grade Celsius.

In spatiile in care lucreaza mai multi oameni, temperatura trebuie sa fie optimizata in asa fel incat sa impace absolut toate persoanele.

De ce foarte multi oameni ajung sa fie nemultumiti de temperatura de la birou?

Desi aproape toti oamenii au aceeasi temperatura a corpului ( aproximativ 37 de grade Celsius ), fiecare persoana percepe temperatura exterioara altfel.

Aceasta diferenta de perceptie este data de mai multi factori:

  • Hormonii feminini ingroasa sangele, ceea ce reduce cantitatea de sange din degete, facandu-le sa simta mult mai repede frigul;
  • Masa musculara redusa creste sansele de a simti frig;
  • O multime de alte particularitati, precum varsta, indicele de masa corporala, modul de alimentatie, viciile sau starea de sanatate pot schimba perceptia temperaturii.

In general insa, femeile se simt confortabil la o temperatura de 24 de grade Celsius, in timp ce barbatii apreciaza incaperile in care sunt 22 de grade Celsius.

Care ar trebui sa fie temperatura ideala in birou?

Conform unor studii de la Universitatea de tehnologie din Helsinky, temperatura optima pentru sanatatea tuturor persoanelor din incapere este de 22 de grade Celsius. Desi nu este temperatura perfecta pentru partea feminina a biroului, poate sa asigure doza optima de confort pentru intreaga lume.

Ce trebuie sa faci pentru a le asigura angajatilor o doza cat mai buna de confort?

  1. Alege aparate de aer conditionat de cea mai buna calitate si asigura-te ca sunt instalate de profesionisti! Fiecare detaliu conteaza, incepand de la puterea aparatului si continuand cu locul in care este montat;
  2. Incearca sa descoperi preferintele fiecarei persoane din birou privind temperatura si fa o medie, pentru a descoperi temperatura pe care o vei avea de-a lungul intregii zile;
  3. Instaleaza jaluzele care sa tina departe razele solare si sa pastreze aceeasi temperatura in intreaga incapere;
  4. Asigura-te ca pozitia angajatilor nu este chiar sub aparatul de aer conditionat. Daca biroul nu are dimensiuni foarte mari si nu poate fi evitat un astfel de loc, asigura-te ca fluxul de aer este directionat inspre tavan;
  5. Cumpara haine confortabile si calduroase pentru cei mai frigurosi din tre angajati. In felul acesta, chiar si la 21, 22 de grade Celsius, fiecare persoana isi poate gasi acea zona de confort termic de care are nevoie.

Spatiul de birou este un spatiu in care fiecare angajat trebuie sa se bucure de confort maxim, in asa fel incat sa dea randament in activitatile pe care le face. Tocmai de aceea, temperatura de aici trebuie sa fie discutata cu toata lumea si trebuie sa fie aleasa in asa fel incat sa impace pe toata lumea.

Lasă un răspuns