You are currently viewing Calitatea aerului

Calitatea aerului

Poluarea aerului este o problema din ce in ce mai grava in tarile cu standard de viata ridicat. Numarul mare de automobile, industria si numeroase alte activitati rezulta intr-un aer periculos pentru sanatatea noastra.
Din fericire, oamenii din aceste tari isi petrec intre 60% si 90% din timp in interiorul cladirilor, acolo unde calitatea aerului poate sa fie manipulata.
Din nefericire, foarte multe locuinte, cladiri de birouri sau institutii prezinta probleme destul de mari, cum ar fi mucegaiul, prezenta chimicalelor in aer, temperatura mult prea inalta sau mult prea scazuta sau ventilatia inadecvata.

Ce este de facut?

Exista o  multime de solutii prin care calitatea aerului din interior poate sa fie imbunatatita:

  • Folosirea unui sistem de ventilatie centralizat sau descentralizat, pentru a se evita patrunderea poluantilor in cladire;
  • O izolatie termica de foarte buna calitate;
  • Folosirea unui aparat de aer conditionat performant, care nu doar recircula aerul, ci si aduce aer proaspat;
  • Folosirea frecventa a aspiratorului pentru a elimina praful. Cel mai indicat este sa se foloseasca un aspirator cu filtru HEPA, deoarece poate elimina peste 99% din poluanti;
  • Verificarea frecventa a filtrelor de la aparatul de aer conditionat si chiar o analiza profesionala a calitatii aerului, pentru a descoperi daca exista poluanti;
  • Achizitia unui numar cat mai mare de plante de interior si de exterior. Plantele indeparteaza toxinele din aer si creeaza o bariera importanta intre sursele de poluare ( strazi, fabrici, etc ) si fereastra ta;

Care sunt principalii poluanti din interiorul cladirilor?

In principiu, poluantii se impart in 3 mari categorii : chimici ( emisi de produsele de intretinere, materiale de constructii, mobilier, etc), fizici ( umiditate, radon, praf) si biologici ( microbi, virusuri, bacterii, polen). Cei mai importanti poluanti gasiti in interior sunt urmatorii:

  1. Fumul de tutun. Cei care fumeaza in casa pot genera un grad ridicat de poluare, atat pentru ei, cat si pentru cei din jur. Fumul de tutun poate dezvolta probleme precum astmul, poate irita ochii si cauzeaza cancer pulmonar, dureri de cap si dureri de gat. Cea mai buna solutie este sa fie evitat fumatul in interior.
  2. Umezeala. Prezenta in foarte multe cladiri, umezeala duce la dezvoltarea unui numar mare de bacterii, ciuperci si mucegaiuri. Acestea pot avea un impact negativ asupra organismului, cauzand probleme respiratorii, alergii si astm.
  3. Alergeni. Exista foarte multi alergeni care dezvolta probleme respiratorii, tuse si iritatii ale ochilor. Printre acestia se numara si polenul sau acarienii, prezenti peste tot.
  4. 4. Diverse substante chimice. Substantele chimice din produsele de curatenie sau din vopsirea anumitor piese de mobilier pot afecta rinichii, sistemul nervos sau ficatul si pot duce la simptome destul de neplacute ( durere de cap, greata, iritatii, etc ). Este important sa analizezi cu atentie produsele pe care le folosesti atunci cand faci curatenie sau atunci cand renovezi.
  5. Monoxidul de carbon. In doze mari, monoxidul de carbon poate fi letal. In doze mici, acesta cauzeaza iritatii ale ochilor si infectii ale cailor respiratorii. De regula, monoxidul de carbon este obtinut prin ardere ( aragaz, semineu, teava de esapament a masinii, etc);
  6. Radon. Adeseori, in cladiri se regaseste si gazul radioactiv denumit radon. Acesta poate cauza cancer pulmonar.

Ce compozitie trebuie sa aiba un aer sanatos?

Aerul proaspat si curat trebuie sa fie un amestec de 21% oxigen, 0.03% bioxit de carbon, 78% azot, 1% gaze inerte si intre 5 si 25 de grame de apa sub forma de vapori. Orice alta substanta gasita in aer, indiferent ca este solida, lichida sau gazoasa, poate fi considerata a fi substanta poluanta.

Lasă un răspuns