You are currently viewing Aparat de aer conditionat single split sau multi split?

Aparat de aer conditionat single split sau multi split?

Aparatul de aer conditionat a devenit un dispozitiv obligatoriu pentru toti cei care isi doresc confort termic in casa. Acesta poate atat sa raceasca, cat si sa incalzeasca aerul, venind la pachet cu o serie de alte avantaje:

 • Elimina umezeala din incapere;
 • Mentine constant aceeasi temperatura;
 • Filtreaza aerul.

Pe piata exista mai multe tipuri de aparate: aparate de aer conditionat de tip split, aparate de aer conditionat de tip duct, aparate de aer conditionat de tip caseta sau aparate de aer conditionat mobile. Cele mai folosite si cele mai eficiente sunt aparatele de tip split.

Ce sunt aparatele de tip split?

Sunt aparatele compuse din doua sau mai multe parti distincte: o unitate exterioara si una sau mai multe unitati interioare. Usor de instalat, ieftine si usor de folosit, aceste aparate sunt prezente in majoritatea locuintelor sau birourilor.

Aparat de aer single split sau multi split?

Aparatul single split ( Mono split) sunt alcatuite dintr-o unitate interna si una externa si deservesc o singura incapere. Acestea pot fi foarte eficiente, produc un nivel scazut de zgomot, se instaleaza cu usurinta, sunt fiabile in timp si genereaza cheltuieli minime. De regula, aparatele single split sunt destinate celor care isi doresc aer conditionat intr-o singura incapere ( de regula in living) sau celor care au locuinte open space si  pot raci mai multe incaperi in acelasi timp.

Aparatele de aer conditionat multisplit sunt compuse dintr-o unitate externa si una sau mai multe unitati interne. Aceste aparate sunt ideale atat pentru cladirile rezidentiale, cat si pentru cladirile de birouri, deoarece permite racirea simultana a unui numar mai mare de incaperi. Beneficiile sistemelor multi-split sunt numeroase:

 • Instalarea este mai ieftina decat ar fi instalarea unui numar mai mare de aparate single-split;
 • Traseul frigorific este de pana la 140 de metri lungime;
 • Unitatile interne pot fi configurate in asa fel incat sa fie cat mai eficiente pentru incaperea in care se afla. Un aparat de aer conditionat poate avea chiar si unitati interne de capacitati diferite;
 • Intregul sistem de climatizare este usor de intretinut;
 • In general, racirea aerului este mai ieftina decat in cazul aparatelor de aer conditionat single split.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand achizitionezi un aparat de aer conditionat?

Primul element de care trebuie sa tii cont este chiar tipul aparatului. Daca ai mai multe incaperi pe care vrei sa le racesti, cea mai economica solutie este cea multisplit.

Daca ai luat o decizie in acest sens, va trebui sa te orientezi in functie de :

 1. Zgomotul pe care il produc unitatile interioare. Asigura-te ca acestea sunt cat mai silentioase ( sunt de evitat aparatele cu peste 35 db);
 2. Dificultatea de montare;
 3. Modul in care se intretin. Cat de greu se curata filtrele, cat de rezistente sunt?
 4. Functii care usureaza exploatarea aparatului. Aparatele moderne dispun de functii de incalzire, dezumidificare si ventilatie sau functii care usureaza foarte mult munca utilizatorului: modul de functionare automata, modul de somn sau capacitatea de a ajusta directia aerului.

Lasă un răspuns