Cei care doresc sa isi construiasca o casa eficienta energie noua stiu, cel mai probabil, ca de la inceputul lui 2021 exista noi norme pentru constructiile rezidentiale.
Mai exact, conform directivelor UE, toate cladirile pentru care se face receptia lucrarilor in baza unei autorizatii emise incepand cu 31 decembrie 2020 trebuie sa ainba un consum de energie aproape zero.
De asemenea, conform aceleiasi directive este important sa se investeasca si in cladirile vechi, in asa fel incat consumul de energie al acestora sa fie imbunatatit.
Din pacate, in Romania exista un patrimoniu foarte bogat de cladiri realizate intre 1960 si 1990, care au un grad minim de izolare termica. Din cauza acestor cladiri, consumul de energie la nivel national reprezinta 45% din consumul total de energie.
Ce poti face pentru a respecta legislatia si pentru a duce consumul de energie catre zero?
Exista cativa pasi pe care fiecare dintre noi ii poate face pentru a se bucura de un consum redus. Toti acesti pasi pot avea o multime de avantaje:
- Genereaza cheltuieli mult mai mici;
- Protejeaza mediul inconjurator;
- Respecta legislatia in vigoare.
Pasul 1 – instalarea unui sistem de ventilatie eficient
Orice constructie, indiferent ca este rezidentiala, cladire de birouri sau depozit, are nevoie de ventilatie cat mai buna. O buna circulare a aerului elimina riscul de dezvoltare a mucegaiului si a bacteriilor.
Varianta clasica de ventilatie este prin deschiderea geamurilor. Din pacate, aceasta inseamna pierderi foarte mari de temperatura. Este motivul pentru care instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este aproape obligatoriu intr-o casa eficienta energie eco.
Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura poate fi instalat in orice cladire si functioneaza cat se poate de simplu: elimina aerul viciat dupa care aduce in interior aer proaspat, pe care il filtreaza si il incalzeste cu temperatura preluata de la cel viciat.
Pasul 2 – Instalarea unei pompe de caldura
Pompa de caldura este o instalatie care transfera caldura preluata dintr-un mediu rece catre un mediu mai cald. Practic, o astfel de pompa preia caldura din apa, aer sau pamant si o transfera in casa eficienta energie prin intermediul unei instalatii cu radiatoare.
Spre deosebire de un sistem clasic de incalzire, pompa de caldura isi poate aduce aportul si vara. De-a lungul anotimpului cald, pompa isi inverseaza ciclul, racorind casa. Avantajele unei pompe de caldura sunt numeroase:
- Protejeaza mediul inconjurator, folosind o sursa de energie care este regenerabila si gratuita;
- Poate sa incalzeasca, sa raceasca si sa produca apa calda menajera fara a folosi vreun combustibil fosil;
- Este foarte eficienta din punct de vedere energetic;
- Genereaza foarte multe economii pe termen lung, in conditiile in care poate reduce la minim facturile si poate duce chiar la independenta energetica daca este combinata cu un sistem fotovoltaic;
- Creste valoarea casei.
Este adevarat ca o pompa de caldura este voluminoasa, nu ofera cea mai mare flexibilitate in ceea ce priveste locurile in care poate fi instalata si are anumite limite de functionare. Per total insa, este o solutie foarte atractiva si eficienta.
Pasul 3 – Folosirea unor electronice si electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic
Un al treilea pas ar fi inlocuirea electronicelor si electrocasnicelor din casa cu unele mai performante. In felul acesta, se poate genera economie de peste 50% la tot ceea ce inseamna consum de energie electrica.
Pasul 4 – O izolare corecta a locuintei
Izolarea termica eficientizeaza foarte mult consumul de energie. Desi este o investitie initiala mare, aceasta se justifica pe termen lung si poate sa genereze extrem de multe economii.