You are currently viewing Curățarea, instalarea și înlocuirea grile de ventilație, cum se face!

Curățarea, instalarea și înlocuirea grile de ventilație, cum se face!

Pe măsură ce casele devin din ce în ce mai etanșe, există mai puțină ventilație naturală. Prin instalarea grilelor de aer se restabileste ventilatia continua si optima. Atunci când se folosește ventilația mecanică, sunt necesare și grile de aer și supape pentru alimentarea și eliminarea aerului. Doriți să instalați noi orificii de ventilație, să le înlocuiți pe cele vechi sau să vă curățați capacele de ventilație? În acest articol vă explicăm cel mai bun mod de a face acest lucru.

Instalarea unei orificii de aerisire

Grile de ventilație pot fi instalate în diferite moduri:

 • Majoritatea capacelor de ventilație sunt înșurubate pe perete.
 • Multe orificii de aerisire au un manșon de montare la îndemână, astfel încât să nu fie nevoie de unelte.
 • Unele orificii de ventilație necesită să fie făcută o gaură, de exemplu în ușă sau în plintă.

În cele mai multe cazuri există o instrucțiune cu produsul dorit, dacă tot nu reușiți ne puteți contacta oricând. Vom fi bucuroși să vă ajutăm.

Înlocuirea grilelor de ventilație

Au nevoie de înlocuire orificiile de ventilație pentru că sunt vechi sau imposibil de curățat? Puteți face asta cu ușurință singur!

Când înlocuiți grilajele de ventilație, acordați atenție:

 • Tipul de aerisire (de exemplu, în interior sau în exterior)
 • Materialul potrivit
 • Dimensiunile potrivite

Unele grilaje sunt mai greu de înlocuit, cum ar fi în cadrul unei ferestre din lemn. Lemnul începe adesea să se deformeze sau orificiul de ventilație este deja vechi, astfel încât să se așeze foarte ferm. Vă sfătuim să păstrați orificiile de ventilație curate, astfel încât înlocuirea să poată fi amânată. Puteți citi mai jos cum să faceți acest lucru.

Curățarea grilajelor de ventilație

Curățarea capacelor de ventilație este o treabă adesea uitată. Cu toate acestea, este foarte important să le păstrați curate, astfel încât sistemul de ventilație să își poată funcționa corect și sistemul să dureze mai mult. Prin urmare, în timp ce curățați, verificați în mod regulat grilajele și supapele din camera respectivă. Curățarea grilelor de ventilație sau a supapelor de ventilație necesită o metodă de lucru diferită.

Curățarea ventilației

Orificiile de ventilație asigură o ventilație continuă. Grilajele de ventilație utilizate frecvent sunt grilajele ferestrelor. Orificiile de ventilație pot fi curățate după cum urmează:

 1. Scoateți cu grijă grila de ventilație de pe perete sau tavan. Aveți grijă pentru că (mai ales la grilajele ferestrelor) murdăria se poate desprinde.
 2. Curățați orificiul de ventilație cu o perie sau un hoover.
 3. Ștergeți murdăria rămasă cu o cârpă umedă.
 4. Folosiți detergenți naturali, pentru ca din grătare să nu se emită mirosuri de curățare chimică.
 5. Puneți grila de ventilație la loc.

Unele grilaje nu pot fi deșurubate și nici cu orificiile vechi de aerisire nu este înțelept, deoarece nu pot fi întotdeauna înlocuite corect. Capacele de aerisire care nu pot fi deșurubate pot fi totuși curățate folosind o hoover, o perie, un compresor sau un spray cu aer.

Curățarea grilelor de ventilație cu glisoare

Grilajele ferestrelor sunt adesea prevăzute cu un mic glisor pentru a deschide și închide grila. Nu recomandăm închiderea acestui grilaj, deoarece este întotdeauna necesar un flux de aer proaspăt. Este posibil ca glisorul grătarului să se blocheze de murdăria care intră. Prin urmare, este important să le curățați în mod regulat, după cum urmează:

 1. Glisorul este blocat? Apoi aspirați cu atenție grătarul cu o hoover.
 2. Apoi pulverizați puțin produs de curățare (natural) pe grilă și glisor.
 3. Lăsați-l să se înmoaie puțin și curățați-l cu o cârpă umedă.
 4. Dacă grila este încă blocată, poate fi necesar să deșurubați grila pentru a îndepărta murdăria.
 5. Ultima soluție este înlocuirea grilei.

 

Curățarea supapei de ventilație

Supapele de ventilație sunt folosite pentru a furniza și extrage aer cu sprijinul unei cutii de ventilație mecanică sau a unei unități WTW. Curățarea unei supape de ventilație se face astfel:

 1. Detașați supapa de ventilație din conducta de ventilație.
 2. Marcați poziția supapei în interior cu un marker rezistent la apă. Supapele sunt reglate într-un anumit mod; este important ca acestea să rămână în aceeași poziție pentru o funcționare optimă a sistemului.
 3. După aceasta, supapa poate fi curățată ușor cu apă cu săpun sau o cârpă umedă.
 4. Din nou, folosiți produse de curățare naturale.
 5. Aspirați începutul conductei de ventilație cu aspiratorul și peria
 6. Înlocuiți supapa conform marcajului corect din interior.

Pentru a vă scuti de probleme, puteți plasa și un filtru conic în spatele supapelor de evacuare. Acest lucru asigură că nicio murdărie nu pătrunde în conducte și în cutia de ventilație. Astfel, sistemul de ventilație va dura mai mult.

Curățarea sistemelor de ventilație

Daca ai un sistem de ventilatie si observi ca nu mai functioneaza corect, asta se poate datora faptului ca grilajele de ventilatie sunt prea murdare. Dacă sunt înfundate cu murdărie, aerul proaspăt poate fi aspirat insuficient.

Pe lângă curățarea grilelor și supapelor de ventilație, este important să curățați sistemul de ventilație mecanică o dată la doi ani. Este posibil să faceți acest lucru singur, dar vă recomandăm să faceți acest lucru de către un profesionist.

Lasă un răspuns