aer conditionat design griAparatul de aer conditionat a ajuns sa fie indispensabil in zonele geografice in care temperaturile depasesc adesea 30 de grade Celsius. Compus dintr-un compresor, un condensator, un vaporizor si un panou de comanda, acesta are un rol cat se poate de clar: acela de a raci incaperea in care functioneaza.

De-a lungul timpului aparatele de aer conditionat au capatat si alte roluri, cum ar fi cel de dezumidificare sau de incalzire.

Aparatele de aer conditionat au aparut in 1906 insa au inceput sa fie folosite pe scara larga abia dupa jumatatea secolului 20. Astazi, acestea sunt prezente in aproape orice casa, in unele fiind cu adevarat indispensabile.

 

De ce sa iei in considerare achizitia unui aparat de aer conditionat?

Beneficiile aparatului de aer conditionat sunt considerabile:

  • Iti ofera un grad ridicat de confort fizic, printr-o singura apasare de buton;
  • Iti permite sa controlezi umiditatea din incapere;
  • Incetineste deshidratarea.

Este adevarat ca poate sa prezinte si o serie de dezavantaje, costurile generate sau posibilitatea de a declansa alergii fiind printre ele. Totusi, daca este folosit corect, aparatul de aer conditionat are doar avantaje.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa achizitionezi un aparat de aer conditionat?

Daca vrei sa achizitionezi un aparat de aer conditionat iti oferim o mana de ajutor, alegand alaturi de tine aparatul perfect. Exista cateva criterii extrem de importante pe care trebuie sa le ai in vedere, in asa fel incat aparatul sa fie eficient si durabil:

  1. Tipul de aparat. Poti alege intre aparate de tip split sau multisplit. Aparatele split au o unitate exterioara si una interioara, in timp ce aparatele multisplit sunt compuse din mai multe unitati interioare montate la aceeasi unitate interioara.
  2. Puterea generata. Este un aspect foarte important care poate decide consumul de energie si eficienta aparatului. Puterea trebuie sa fie aleasa in functie de dimensiunile spatiului pe care urmeaza saa il racesti, in functie de gradul de izolare termica, de orientarea suprafetelor vitrate, de dimmensiunile lor, de amplasarea locuintei sau de numarul de persoane care isi petrec timp in incapere. In general, pentru locuintele de pana la 25 mp sunt potrivite aparatele de pana la 9000 BTU/h, pentru cele de pana in 35 mp sunt potrivite cele de pana la 12000, pentru cele de pana la 50 mp sunt potrivite cele de pana la 18000 iar pentru cele de pana la 70 mp sunt potrivite cele de pana la 22000.
  3. Consumul de energie. Daca tii la buzunarul tau este important sa te asiguri ca aparatul de aer conditionat are un consum cat mai mic de energie. Este bine sa cauti un aparat care face parte din clasele de eficienta energetica A+ sau A, deoarece au un consum cu pana la 40% mai mic fata de cele din clasele C sau D;
  4. Functii de care dispune. Un aparat de aer conditionat poate sa dispuna de numeroase functii, precum cea de racire, incalzire, dezumidificare, restart automat sau temporizare. Cu cat are mai multe functii, cu atat este mai bine.
  5. Filtrele pe care le foloseste. Este un aspect foarte important pentru sanatate. Filtrele pot lupta impotriva riscului de dezvoltare a alergiilor. Exista filtre de ionizare, filtre electrostatice, filtre din plastic, filtre din catechin sau filtre din carbune activ. Fiecare dintre acestea poate avea un rol important in eliminarea mirosurilor, purificarea aerului sau distrugerea alergenilor.

Evident, conteaza si nivelul de zgomot, pretul sau aspectul unitatii interioare, insa criteriile amintite mai sus sunt cele mai importante pentru un aparat de aer conditionat eficient.