Aerul conditionat este o necesitate din ce in ce mai mare si reuseste sa se faca util atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna.

Pe timpul verii, aparatul de aer conditionat reuseste sa scada temperatura de la peste 30 de grade Celsius la 21-23 de grade Celsius, asigurand in felul acesta o doza maxima de confort termic.

Pe timpul iernii, acelasi aparat poate sa incalzeasca.

Daca iti doresti un aparat de aer conditionat pentru o singura incapere, varianta single split este cea mai buna. Un astfel de aparat este compus dintr-o unitate interioara si una exterioara,este usor de instalat si foarte usor de folosit.

Daca vrei confort termic in toate incaperile casei insa, aparatul multi-split este mult mai potrivit. Acesta este compus dintr-o unitate exterioara si mai multe unitati interioare, reusind sa fie o solutie eficienta si economica.

Cum functioneaza un aparat de aer conditionat multi-split?

Modul de functionare al aparatului multi-split este similar cu cel al aparatului single split, unitatea exterioara alimentand toate unitatile interioare. Alegerea unui astfel de aparat trebuie sa fie atent calculata, deoarece capacitatea unitatii exterioare se imparte la toate unitatile interioare folosite simultan.

Astfel, o capacitate totala de 18000 de BTU se imparte la toate unitatile interioare.

Pentru a putea alege aparatul multisplit cu capacitatea corecta, trebuie sa se calculeze necesarul Btu pentru fiecare incapere in parte. Calculul este relativ simplu, in conditiile in care pentru fiecare metru cub din volumul unei incaperi este necesara o valoare de 50 W, iar 1W = 3.412 Btu/h. Astfel, pentru o incapere de 20 de metri patrati si volum de 50 de metri cubi corespund 2500 W si 9000 BTU.

De ce sa alegi un aparat multi-split in detrimentul unui aparat monosplit?

  • Poti obtine aer conditionat in toate incaperile, fara a altera aspectul exterior al cladirii;
  • Poti economisi energie;
  • Poti alege unitati interioare de capacitati diferite, in functie de dimensiunea fiecarei incaperi in parte;

Care sunt criteriile pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand achizitionezi un aparat de aer conditionat multisplit?

  1. Urmareste clasa de consum. Este bine sa optezi pentru un aparat cu clasa de consum A sau A+, deoarece vei economisi pana la 50% din energia electrica. Majoritatea aparatelor cu o clasa de eficienta energetica buna dispun de tehnologia Inverter, care functioneaza un compresor foarte eficient.
  2. Nivelul de zgomot. Confortul termit trebuie sa fie obtinut fara a se face rabat la confortul fonic. Tocmai de aceea, nivelul de zgomot trebuie sa fie unul cat mai mic;
  3. Calitatea filtrelor de aer. De calitatea filtrelor de aer depinde calitatea aerului respirat. Sunt de preferat filtrele HEPA care folosesc carbune activ si cu ajutorul carora sunt indepartate o multime de pericole: alergeni, mirosuri neplacute, etc;
  4. Diverse alte functii. Aparatele moderne de aer conditionat au conectivitate WiFi, putand fi controlate de la distanta, sunt dotate cu functie de incalzire, purifica aerul, se auto curata si pot fi programate in functie de preferintele fiecarui utilizator in parte. Este foarte important, asadar, sa se caute cat mai multe functii, deoarece pot creste nivelul de confort.