• Pompa de caldura

    Pompa de caldura (4)

    Pompa de caldura oferă o alternativă eficientă din punct de vedere energetic la cuptoarele și aparatele de aer condiționat pentru toate climatele. La fel ca și frigiderul dvs., pompele de căldură folosesc energie electrică pentru a transfera căldura dintr-un spațiu rece într-un spațiu cald, făcând spațiul rece mai rece și cel cald mai cald. În timpul sezonului de încălzire, pompele de…
  • Rezervor de apă caldă

    Rezervor de apă caldă (2)

    O pompă de căldură poate fi folosită nu numai pentru încălzirea și răcirea casei tale, ci și pentru încălzirea apei. Pentru a funcționa, un încălzitor de apă cu pompă de căldură cu sursă de aer trage căldura din aerul din jur și o aruncă — la o temperatură mai mare — într-un rezervor pentru a încălzi apa. Un încălzitor de apă…

O pompă de căldură este un dispozitiv care transferă energie termică între spații, de obicei între interior și exterior. Când este folosită pentru încălzirea unei clădiri, energia este transferată din exterior în clădire. O pompă de căldură poate funcționa și ca aparat de aer condiționat prin transferul căldurii din clădire în exterior.

Datorită eficienței lor ridicate și ponderii tot mai mari a energiei electrice fără fosile, pompele de căldură pot juca un rol cheie în tranziția energetică și atenuarea schimbărilor climatice . Cu 1 kWh de energie electrică, pot transfera 3 până la 6 kWh de energie termică într-o clădire.

Procesul se bazează pe ciclul de refrigerare . În modul de încălzire, un agent frigorific la temperatura exterioară este comprimat . Ca rezultat, agentul frigorific devine fierbinte. Această energie termică poate fi transferată către un sistem de încălzire centrală. După ce a fost mutat din nou în exterior, agentul frigorific este decomprimat. Și-a pierdut o parte din energia termică și revine mai rece decât mediul. Acum poate prelua energia din jur din aer sau din sol înainte ca procesul să se repete. Compresoarele, elicele și pompele funcționează cu energie electrică.

Tipurile comune sunt pompele de căldură cu sursă de aer, pompele de căldură cu sursă de sol , pompele de căldură cu apă și pompele de căldură cu aer evacuat . De asemenea, sunt utilizate în sistemele de termoficare .

Eficiența unei pompe de căldură este exprimată ca coeficient de performanță (COP) sau coeficient de performanță sezonier (SCOP). Cu cât numărul este mai mare, cu atât o pompă de căldură este mai eficientă și cu atât consumă mai puțină energie. Când sunt utilizate pentru încălzirea spațiilor, pompele de căldură sunt de obicei mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât simplele încălzitoare cu rezistență electrică .

Amprenta de carbon a pompelor de căldură depinde de modul în care este produsă electricitatea. Pompele de căldură ar putea satisface 90% din nevoile globale de încălzire cu o amprentă de carbon mai mică decât cazanele cu condensare pe gaz.