Crearea și menținerea unei bune calități a aerului interior (IAQ) într-o fabrică sau depozit este esențială în ceea ce privește asigurarea atât a sănătății, cât și a confortului personalului. De asemenea, poate fi important pentru asigurarea stabilității mărfurilor și componentelor depozitate și a funcționării mașinilor. Umiditatea ridicată rezultată din ventilația insuficientă, de exemplu, poate avea un impact negativ asupra sănătății, poate deteriora materialele și mașinile și poate duce la condens care creează pericol de alunecare.

De ce clădirile cu acoperișuri înalte prezintă provocări speciale de proiectare?

Primul motiv este evident: clădirile sunt mari, iar sistemele convenționale sunt concepute pentru spații mai mici. Al doilea depinde de tipul de spațiu. De exemplu, o zonă de asamblare de electronice are cerințe diferite față de o hală de producție de hârtie sau de o tipografie. Și, desigur, acestea sunt foarte diferite de spațiile de depozitare/logistică, care ele însele prezintă variații considerabile în funcție de tipurile de produse depozitate, densitatea rafturilor etc.În plus, astfel de clădiri își schimbă frecvent utilizarea în timp. Acolo unde se vor produce șuruburile de azi, ar putea avea loc evenimentele culturale de mâine. Producătorii de sisteme de climatizare de interior încearcă să satisfacă aceste cerințe și pun la dispoziție specificatorilor produsele de care au nevoie pentru a satisface cerințele clientului final.

În acest scop, sistemele de ventilatie cu recuperator descentralizată se dovedesc deosebit de versatile în îndeplinirea unei game largi de cerințe.

Evitarea curenților

După cum sa menționat mai devreme, fiecare zonă va avea propriile cerințe specifice. De exemplu, oamenii care stau toată ziua într-o zonă de adunare trebuie să fie protejați de curentele de aer cauzate de sistemul de ventilație. Prin utilizarea injectoarelor de aer care distribuie aerul de alimentare la diferite temperaturi, curenții sunt eliminate. Modelul de distribuție a aerului poate fi schimbat automat și este infinit variabil între vertical și orizontal.

Nivelurile de zgomot pot fi, de asemenea, o problemă în unele zone, așa că poate fi necesar să se încorporeze o izolare fonică specială pentru a se asigura că sunt menținute niveluri scăzute de zgomot.