Temperaturile scazute din timpul iernii ne obliga sa gasim solutii eficiente pentru incalzirea locuintelor. Daca in trecut singura optiune era arderea lemnelor in sobe mai mult sau mai putin eficiente, astazi exista o multime de solutii care iti permit sa te bucuri de o temperatura optima in locuinta, fara a cheltui bani, fara a depune efort si fara a suferi din cauza zgomotului, a umezelii sau a riscurilor de accidente.

Care sunt solutiile foarte eficiente pentru incalzirea locuintei?

incalzire pardosealaIncalzire prin pardoseala

Este o solutie din ce in ce mai populara, care poate contribui considerabil la gradul de confort resimtit in locuinta.

Incalzirea moderna prin pardoseala implica instalarea unor conducte sub podea, care pot asigura o incalzire uniforma in toata incaperea.

Avantajele unei astfel de incalziri sunt numeroase:

  • Centrala termica este mult mai putin solicitata, deoarece temperatura de functionare a conductelor este mai mica decat cea a sistemelor de radiatoare;
  • Elimina necesitatea caloriferelor;
  • Ofera o flexibilitate mai mare in aranjarea mobilierului;
  • Asigura costuri cu pana la 50% mai mici decat in cazul unui sistem de incalzire cu calorifere;

Incalzirea prin pardoseala poate sa fie de doua tipuri: electrica si cu apa. Incalzirea electrica este mai ieftina si mai usor de instalat, insa cea mai eficienta este incalzirea cu apa. Aceasta poate sa fie atasata diverselor surse de Incalzirea moderna ( inclusiv pompele de caldura ) si este foarte usor de exploatat.

Incalzire prin pereti

Incalzirea se poate face si prin pereti sau tavan. Sistemul functioneaza la fel ca si cel de incalzire prin pardoseala si are avantajul flexibilitatii: poate fi instalat atat in structura pe rigips, cat si in tencuiala clasica sau in diverse alte placi. Spre deosebire de incalzirea prin pardoseala, cea prin pereti poate sa distribuie mult mai omogen caldura. De asemenea, are urmatoarele avantaje:

  • Ofera un confort termic superior;
  • Asigura un consum redus de energie;
  • Nu este zgomotoasa;
  • Permite flexibilitate maxima in amenajarea interioara;
  • Este usor de instalat;
  • Poate fi folosita atat pentru cladiri in constructie, cat si pentru cladiri gata construite.

In general, incalzirea prin pereti este folosita cu surse de energie precum centralele termice pe gaz cu condensare sau pompele de caldura.

Incalzire cu aer conditionat

Este o solutie care poate fi folosita cu succes atunci cand incalzirea prin pardoseala, prin pereti sau prin calorifere nu este disponibila.

Incalzirea cu aer conditionat nu implica munca, fiind foarte usor de controlat chiar si de pe telefon, asigura rapid confortul termic necesar si este relativ ieftina.

Un aparat de aer conditionat de timp inverter poate oferi o temperatura optima fara a consuma extrem de multa energie. Este foarte important sa se aleaga un aparat de aer conditionat cat mai bun, care sa functioneze intr-o plaja cat mai larga de temperaturi, sa aiba un randament bun si sa nu fie zgomotos.