Centrala termica pe peleti este o alternativa excelenta la centralele pe curent sau pe gaz. Atunci cand nu ai posibilitatea de a te conecta la gaz si iti doresti o solutie economica de incalzire, acest sistem de incalzire este o alegere excelenta.

Desi nu este foarte populara, centrala termica pe peleti are numeroase avantaje.

Ce este centrala termica pe peleti?

Este o centrala care poate oferi caldura si apa calda prin arderea unor deseuri lemnoase rezultate din defrisare, care nu pot fi folosite in alta parte.  Desi este mai costisitoare decat o centrala termica pe gaz sau decat una care functioneaza cu energie electrica, centrala pe peleti are o multime de avantaje:

  • Este economica. Peletii sunt un combustibil destul de ieftin, produs local, care are o foarte buna eficienta energetica;
  • Nu necesita foarte multa munca de intretinere sau de exploatare. Spre deosebire de centralele pe lemne care necesita alimentarea frecventa, cele pe peleti se alimenteaza automat, aspirand dintr-un rezervor cantitatea de peleti necesara pentru mentinerea arderii. Autonomia de functionare a unei astfel de centrale poate sa fie chiar si de cateva zile;
  • Este prietenoasa cu mediul inconjnurator. In urma arderii, centrala nu emite dioxid de carbon in atmosfera care sa poata polua aerul inconjurator;
  • Se bazeaza pe o sursa de energie regenerabila. Crengile sau scoarta de copac sunt regenerabile si nu impacteaza mediul inconjurator.
  • Sustine economia locala. Majoritatea peletilor folositi la centralele din Romania sunt produsi local, ceea ce inseamna sustinerea economiei.

Este adevarat ca o centrala pe peleti necesita curatare si verificare periodica, necesita golirea cosului de cenusa si necesita un spatiu mare de stocare a peletilor. De asemenea, este adevarat ca are costuri destul de mari. Cu toate astea, este o optiune cat se poate de buna pentru cei care isi doresc un sistem de incalzire economic si usor de administrat.

Cate tipuri de centrale termice pe peleti exista?

Pe piata pot fi descoperite doua tipuri principale de centrale pe peleti:

  1. Centrala conventionala. Este o centrala ce ofera randament de 93-94% si necesita un cos de fum pentru eliminarea noxelor;
  2. Centrala in condensare. Este o centrala cu randament ce poate sa depaseasca 100%. Pentru a avea o astfel de eficienta, vaporii de aburi eliminati prin ardere sunt transformati in lichid si eficientizeaza modul de incalzire. Centralele in condensare sunt mai costisitoare, insa sunt merita investitia, deoarece pot genera economii substantiale in timp.

Care sunt factorii care pot influenta eficienta centralei?

Exista cativa factori de care trebuie sa tii cont la achizitia unei centrale pe peleti:

  • Puterea centralei. Este bine sa alegi o centrala care sa poata incalzi cu usurinta spatiul pe care il exoplatezi. In general, in casele foarte bine izolate sunt suficiente centralele de 30W/mc iar in cele mari sau cu o izolatie mai proasta pot fi necesare centrale cu putere de 70W/mc sau chiar mai mult;
  • Locul in care va fi pusa centrala. In mod normal, centrala pe peleti are nevoie de o incapere tehnica. In ultimii ani s-au dezvoltat si centrale care pot fi montate in exteriorul casei, cu un rezervor generos pentru peleti;
  • Sistemul de curatare. Ai de ales intre centrale cu sistem de curatare automata sau cu sistem de curatare manuala. Cele mai eficiente sunt cele cu curatare automata, deoarece indepartarea cenusii este foarte simpla.
  • Calitatea peletilor folositi. Nu doar centrala trebuie sa fie de foarte buna calitate, ci si peletii folositi. Peletii de calitate nu trebuie sa lase foarte multa cenusa, nu trebuie sa arda rapid si trebuie sa asigure o autonomie cat mai mare.

Daca centrala pe peleti pare a fi o solutie optima pentru tine, te ajutam sa o gasesti pe cea mai buna si sa obtii maximul de eficienta de la ea.