Incalzirea prin pereti sau tavan nu este o solutie la fel de populara precum incalzirea prin pardoseala, insa castiga din ce in ce mai mult teren. Avantajele acestei variante de incalzire sunt numeroase si contribuie in mod decisiv asupra confortului si asupra bugetului utilizatorilor.
Care sunt principalele avantaje ale incalzirii prin pereti?
- Distributia caldurii in incapere este una uniforma. Atat in zona pardoselii, cat si in zona tavanului va fi aceeasi temperatura;
- Puterea termica oferita de un astfel de sistem de incalzire este mai mare iar consumul de energie este redus;
- Functionarea nu produce zgomot, ceea ce contribuie la confortul fonic;
- Aerul nu este ventilat, ceea ce inseamna un mediu mult mai sanatos, deoarece praful si acarienii nu zboara prin toata incaperea;
- Cei care isi doresc ferestre foarte mari se pot bucura de instalarea lor pana la nivelul podelei, deoarece nu exista calorifere care sa puna piedici in acest sens;
- Costurile generate de un astfel de sistem de incalzire sunt cu pana la 15% mai mici decat costurile unui sistem de incalzire standard;
- Montajul este rapid si se face cu usurinta;
- Nu exista restrictii privind temperatura agentului termic, asa cum se intampla in cazul incalzirii prin pardoseala;
Incalzirea prin pereti este potrivita atat la locuintele noi, cat si la locuintele aflate in renovare si pot avea surse variate de caldura. Cele mai populare surse de caldura sunt centralele termice in condensare si pompele de caldura.
Daca se opteaza pentru incalzirea cu pompa de caldura, un urias avantaj este faptul ca sistemul de incalzire poate sa ofere si racire pe timpul verii.
Care sunt dezavantajele incalzirii prin pereti?
Unul dintre dezavantaje este faptul ca performanta sistemului este redusa atunci cand pe pereti sunt montate piese de mobilier de dimensiuni foarte mari. Tocmai de aceea, sunt recomandate rafturile de dimensiuni reduse sau piesele de mobilier mici. Este important ca designul incaperii sa fie decis inainte de instalarea sistemului de incalzire.
De asemenea, agatarea tablourilor si a diverselor accesorii pe pereti poate sa fie destul de dificila, deoarece exista riscul sa fie afectate tevile prin care circula agentul termic. Tocmai de aceea, este bine sa existe o harta clara a suprafetei peretelui, pentru a se evita orice risc.
Incalzire prin pereti sau incalzire prin pardoseala?
Incalzirea prin pereti este mai eficienta decat cea prin pardoseala, deoarece are o putere termica mai mare. Ambele solutii sunt, insa, foarte eficiente si reusesc sa genereze economii in comparatie cu incalzirea clasica, prin calorifere.