Incalzirea prin pardoseala este una dintre solutiile moderne si ingenioase de incalzire, adoptate de un numar din ce in ce mai mare de oameni.

incalzirea pardosealaSpre deosebire de incalzirea clasica, elementele radiante sunt asezate sub nivelul podelei, in asa fel incat sa nu se vada. Rezultatul este unul care aduce o multime de avantaje:

  • Incalzirea este una uniforma, sistemul asigurand aceeasi temperatura in intreaga incapere;
  • Confortul termic este extrem de bun;
  • Consumul de energie este mai mic. De regula, un sistem de incalzire in pardoseala genereaza cheltuieli cu pana la 15% mai mici;
  • Calitatea aerului din incapere este imbunatatita, motivul fiind o miscare mult redusa a aerului si mult mai putin praf in atmosfera;
  • Se economiseste spatiu. Incalzirea in pardoseala este o solutie excelenta in casele cu incaperi mici;
  • Sistemul rezista mult mai bine in timp. Spre deosebire de incalzirea clasica, cu calorifere, cea in pardoseala prezinta riscuri mult mai mici de a fi uzata, dat fiind faptul ca intregul sistem este protejat de sapa.

Nu totul este roz atunci cand vine vorba despre incalzirea in pardoseala, timpul necesar pentru incalzirea intregului spatiu fiind mai mare, costurile de instalare fiind si ele crescute, la fel ca si costurile de reparatie, daca este cazul. De asemenea, incalzirea prin pardoseala impune alegerea unui mobilier cu picioare si poate sa ridice planseul, in cazul in care cladirea in care este instalata este deja construita. Cu toate aceste dezavantaje insa, este o solutie optima, care merita toata atentia.

 

Cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala?

Incalzirea in pardoseala consta intr-o retea de conducte cu apa calda sau un sistem de rezistente electrice care sunt montate sub pardoseala. Aceasta retea transforma pardoseala in element radiant, care propaga caldura de jos in sus.

Varianta cea mai economica este incalzirea prin pardoseala cu agent termic, insa poate sa fie destul de greoaie.

Varianta mai rapida si mai accesibila in momentul instalarii  este incalzirea prin pardoseala cu agent electric, insa exploatarea sa este mai costisitoare.

Unde poate fi montata incalzirea in pardoseala?

Exista anumite limitari in ceea ce priveste un astfel de sistem de incalzire. Spre exemplu, incalzirea electrica in pardoseala este mai dificil de instalat intr-un bloc vechi de locuinte, deoarece nu exista un sistem electric suficient de puternic.

Sistemul poate fi instalat fara probleme in casele aflate in constructie, in casele deja construite unde ridicarea planseului nu ridica probleme sau in cazul blocurilor de locuinte noi. De asemenea, este indicat in cazurile spatiilor publice si industriale.

Care este cea mai potrivita pardoseala pentru incalzirea in podea?

In principiu, toate tipurile de pardoseala pot face fata unei astfel de solutii de incalzire, mai ales ca producatorii au dezvoltat solutii gandite special pentru asta.  Poti alege, asadar, atat parchet, cat si gresie sau piatra naturala, atata vreme cat analizezi caracteristicile materialelor si te asiguri ca pot oferi un transfer termic eficient.

Sfaturi practice pentru o incalzire in pardoseala eficienta

  • Pentru un consum cat mai mic de energie, incalzirea in pardoseala trebuie sa fie insotita de o izolatie termica eficienta;
  • Amplasarea termostatului poate contribui la confort si la consumul de energie. Cel mai bine este sa fie amplasat in cea mai racoroasa incapere, la aproximativ 1.5 metri de podea si departe de razele solare;
  • Este indicat sa existe circuite diferite in fiecare incapere, in asa fel incat sa fie mai bine controlata distributia caldurii si sa poata fi oprita incalzirea in anumite incaperi;
  • In general, in casele in care exista incalzire in pardoseala nu sunt indicate covoarele, deoarece blocheaza caldura, intr-o anumita masura.