Pompa de calduraIntr-o perioada in care pretul energiei este in continua crestere iar lupta impotriva poluarii se intensifica, pompa de caldura este o solutie eficienta pentru incalzirea si racirea caselor, precum si pentru prepararea apei calde.

Pompa de caldura permite transferul de energie termica cu ajutorul unui agent frigorific ce trece prin starea de vaporizare si condensare si cu ajutorul unui compresor care elibereaza caldura. Sursa caldurii poate fi aerul, apa sau solul.

Caldura obtinuta cu ajutorul pompei de caldura poate fi eliberata in locuinta prin diverse sisteme de incalzire:  calorifere, incalzire prin pardoseala, incalzire prin pereti, etc.

 

Cate tipuri de pompe de caldura exista?

Daca vrei o astfel de solutie de incalzire, poti descoperi trei tipuri, fiecare avantajor in felul sau :

  1. Pompa de caldura aer-apa. Este cea care foloseste aerul exterior pentru a incalzi locuinta. Caldura este preluata din aer ( chiar si atunci cand temperaturile sunt scazute) iar avantajele acestui tip de pompa sunt considerabile: nu necesita forarea terenului, implica o investitie redusa, este usor de montat, are costuri minime de incalzire si poate sa raceasca si deopotriva sa incalzeasca locuinta. Din pacate, coeficientul de performanta depinde de caldura exterioara, motiv pentru care este ideal sa fie o sursa suplimentara de incalzire. Pompele de caldura aer-apa sunt recomandate pentru clima moderata si pentru casele de 150-200 mp.
  2. Pompa de caldura apa-apa. Este o pompa care foloseste apa din stratul freatic pentru a produce caldura. Este ceva mai complexa, in conditiile in care necesita saparea unor puturi verticale, ceea ce poate sa fie destul de costisitor. De asemenea, are nevoie de intretinere speciala si de avize din partea autoritatilor. Partea buna este ca este silentioasa, are un consum redus de energie si este compatibila cu majoritatea sistemelor de incalzire din casa. In general, aceste pompe de caldura au cel mai bun randament.
  3. Pompa de caldura sol-apa. Este o pompa din ce in ce mai populara care foloseste energia geotermala pentru a produce caldura. Este silentioasa, mentine temperatura constanta a sursei si poate fi folosita atat pentru racire, cat si pentru incalzire. Marele dezavantaj al acestui tip de pompa este faptul ca necesita o investitie initiala foarte mare. Pompele de caldura sol-apa sunt ideale acolo unde necesarul termic este foarte mare. La 1Kwh de electricitate consumata acestea pot genera 6.6 kw de caldura.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand achizitionezi o pompa de caldura?

In general, pentru o eficienta maxima a pompei achizitionate trebuie sa tii cont de urmatoarele detalii:

  • zona in care locuiesti. Temperaturile maxime si minime inregistrate de-a lungul anului conteaza foarte mult;
  • Locul in care va fi instalata pompa. Aceasta trebuie sa fie ferita de intemperi si sa fie orientata catre sud pentru a fi expusa mai mult la soare;
  • Suprafata Locuintei;
  • Accesul la resursele de incalzire ( apa, aer si sol);
  • Coeficientul de performanta pe care il are pompa;
  • Sistemul de incalzire din casa.

In functie de toate aceste criterii te ajutam sa achizitionezi si sa instalezi cea mai eficienta pompa de caldura pentru locuinta ta.