Ventilația cu recuperare a căldurii  nu este încă folosită pe scară largă în România, dar asta nu înseamnă că nu avem nevoie de ea. Casa ta, 15-25% din pierderile de căldură de la clădiri sunt cauzate de scurgerile de aer din clădire. Scurgerile de aer fac clădirile mai dificil de încălzit și, prin urmare, sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic. Nu numai că este dăunător pentru mediu, dar și încălzirea unei clădiri neetanșate costă și mai mulți bani. Pe măsură ce proprietarii devin mai conștienți de energie, ei sigilează mai multe fisuri din jurul ferestrelor și ușilor care lasă aerul să scape din clădire. De asemenea, clădirile noi sunt adesea construite având în vedere izolarea și eficiența. Acest lucru are sens, mai ales pentru că încălzirea și aerul condiționat continuă să crească facturile la energie. Oprirea scurgerilor de aer ajută gospodăriile și întreprinderile să preia controlul asupra cheltuielilor. Dar uneori rezolvarea unei probleme creează alta. Deși etanșarea clădirii împiedică scurgerea aerului cald, nici aerul proaspăt nu poate intra!

De ce avem nevoie de ventilație: un memento rapid

Împiedicarea pătrunderii aerului proaspăt reduce calitatea aerului din cameră, făcându-l învechit. Acest lucru se datorează parțial pentru că oamenii inspiră oxigen și expiră dioxid de carbon. Sigilarea unei clădiri pentru a crește eficiența energetică oprește curgerea dioxidului de carbon în exterior și a oxigenului să o înlocuiască. Aceasta înseamnă că o clădire prost ventilată va avea o concentrație mai mare de CO2 decât o clădire cu o bună ventilație. Respirăm umiditatea, precum și dioxidul de carbon. De asemenea, gospodăriile creează umiditate din utilizarea dușurilor, aragazelor și a aparatelor de spălat rufe (doar câteva exemple). Pe măsură ce umiditatea se acumulează în interior, se creează condens care poate duce la creșterea mucegaiului. Toate acestea sunt dăunătoare pentru calitatea aerului dacă nu intră aer nou care să împingă aerul vechi afară. Desigur, deschiderea unei ferestre schimbă aerul vechi vechi cu aer nou proaspăt. Dar acest lucru anulează tot timpul și efortul deja investit în etanșarea clădirii. În lunile de iarnă, deschiderea unei ferestre răcește un spațiu foarte repede.Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură  oferă o soluție, permițând aerului proaspăt să pătrundă într-o clădire fără a lăsa aerul rece să afecteze temperatura interioară.

Cum funcționează un sistem de ventilație centralizat (întreaga casă) cu recuperare a căldurii?

recuperator de caldura centralizatUn sistem centralizat de ventilație cu recuperare a căldurii are mai multe elemente:

  • Un aerisire de intrare în cel puțin o cameră a clădirii
  • Un aerisire de ieșire corespunzător pentru fiecare aerisire de intrare
  • O unitate de tratare a aerului cu recuperare de căldură.

Orificiile de intrare aduc aer proaspăt din exteriorul clădirii. Pe măsură ce aerul intră prin acoperiș, acesta trece prin schimbătorul de căldură. În același timp, aerul viciat (dar cald) curge în direcția opusă din interiorul casei. Trece și prin mecanismul de schimb de căldură, dar nu se amestecă cu aerul proaspăt rece. În schimb, cele două tipuri de aer trec unul lângă altul în conducte separate. Aerul cald din interiorul clădirii încălzește aerul proaspăt rece din exterior. Aerul proaspăt este acum cald și curge în clădire. Iată! Puteți rămâne confortabil  și puteți  respira aer curat!

Cum funcționează recuperarea căldurii descentralizată (cameră unică)?

ventilatie descentralizataRecuperarea descentralizată a căldurii  funcționează pentru a atinge același scop ca un sistem centralizat: furnizarea unei surse de ventilație fără a sacrifica căldura. În loc să aerisească casa dintr-un punct central, aceasta funcționează la o scară mai mică, ceea ce face posibilă abordarea eficienței energetice cameră cu cameră. În funcție de proprietatea dumneavoastră, puteți alege să instalați o unitate pentru ventilație dintr-un singur punct sau mai multe unități pentru instalarea în mai multe puncte. Cea mai bună alegere va depinde de mărimea proprietății dumneavoastră, precum și de modul în care o utilizați. În prezent, avem o  unitate de recuperare a căldurii descentralizată  care  nu necesită mult spațiu pentru instalare. Această unitate funcționează în cicluri scurte care se comută automat în timpul funcționării. La primul ciclu, extrage aerul viciat și umiditatea din interiorul proprietății. Pe măsură ce aerul trece prin unitate, unitatea reține căldura aerului. Funcționând în cicluri, o unitate mică este capabilă să faciliteze schimbul de aer fără a amesteca fluxurile de aer de intrare și de ieșire. Odată ce trece la al doilea ciclu, apoi transferă căldura la aerul proaspăt care intră. Recuperarea descentralizată a căldurii este o opțiune fantastică pentru  renovari  sau modernizări, în special pentru locuințe mici sau  mai vechi  pentru că au nevoie de mai puțin spațiu. Instalarea mai multor unități în întreaga proprietate va crea un rezultat similar cu un sistem centralizat. Pentru a profita cât mai bine de recuperarea descentralizată a căldurii, va trebui totuși să sigilați spațiul la care lucrați pentru a preveni scurgerile de aer.

Cât de eficient este un sistem de ventilație cu recuperare a căldurii (VRC)?

Nu este încă posibil să păstrați toată energia termică pe măsură ce trece printr-un VRC, dar tehnologia continuă să se îmbunătățească. La Universal fans avem o gamă de unități de recuperare a căldurii care încorporează cea mai recentă tehnologie. Deoarece nu sunt încă utilizate pe scară largă , este dificil de spus cum se poate traduce economiile de energie pe o factură de gaz sau electricitate. Dar sistemele VRC sunt deja comune în Europa. Acolo, consensul general este că reduc costurile de încălzire, dar va fi nevoie de timp pentru a compensa costurile de instalare. De asemenea, merită să ne amintim că doar etanșarea unei clădiri reduce costurile cu energie cu până la 20%.Dar o clădire etanșă, fără nicio ventilație, este neplăcut să locuiești sau să lucrezi.

Este un sistem ventilatie potrivit pentru casa sau afacerea dvs.?

Ca orice alt produs, depinde de situația dvs. În primul rând, o clădire are nevoie de o izolare bună pentru a profita la maximum de o unitate de recuperare a căldurii. În al doilea rând, un sistem de ventilație cu recuperare de căldură funcționează cel mai bine în clădirile etanșe unde nu există scurgeri de aer. Dacă casa sau biroul dvs. este deja cu curent de aer, atunci un sistem de ventilație cu recuperare de căldură nu va opri intrarea aerului rece prin goluri și fisuri care sunt deja în structura clădirii. Dacă vă gândiți la un sistem de ventilatie pentru o clădire mai veche, atunci repararea acestor goluri este cea mai bună modalitate de a profita la maximum de el. Construirea de structuri etanșe pentru a conserva energia termică este o practică relativ nouă, așa că poate fi greu să găsiți toate punctele de scurgere. Sistemele de ventilație cu recuperare a căldurii sunt excelente pentru clădirile cu scurgeri reduse de aer. Dacă sunteți în proces de eficientizare energetică a clădirii, contactați-ne pentru a ne întreba despre un sistem de ventilație cu recuperare a căldurii. De asemenea, luăm întrebări pentru construcții noi.