Incalzirea prin aparatul de aer conditionat

In urma cu doar cateva decenii aerul conditionat era un lux, intalnit doar in sediile bancilor, in marile magazine sau in corporatii. Astazi, aparatul de aer conditionat este o adevarata necesitate si este prezent in majoritatea caselor.

Aerul conditionat face verile sa fie mult mai suportabile, asigurand o temperatura optima in casa, ajuta la imbunatatirea calitatii aerului si in ultimii ani a inceput sa ofere si incalzire.

Incalzirea cu aparatul de aer conditionat, din ce in ce mai avantajoasa

Pentru multi romani, incalzirea cu aparatul de aer conditionat este o optiune de compromis, folosita atunci cand sistemul central de incalzire nu functioneaza. Zilele tarzii de toamna sau zilele racoroase de primavara sunt, adeseori, insotite de aceasta functie a aparatului.

Aparatele de aer conditionat moderne pot sa treaca bariera zilelor putin racoroase si sa ofere incalzire, chiar si atunci cand temperaturile de afara sunt foarte scazute. Acestea dispun de tehnologii moderne care ofera eficienta, fara a genera un consum mare de energie.

In general, incalzirea prin aer conditionat prezinta urmatoarele avantaje:

  • Este foarte usor de folosit. Pornirea incalzirii dupa un sezon cald nu necesita verificari si intretinere speciala, asa cum se intampla in cazul centralelor pe gaz sau pe lemne;
  • Montarea aparatului de aer conditionat se realizeaza foarte usor, cu costuri minime;
  • Controlul temperaturii poate sa fie facut din aplicatia mobila;
  • Aparatul de aer conditionat poate sa imbunatateasca in mod considerabil calitatea aerului si sa reduca nivelul de umezeala. Astfel, asigura un mediu cat se poate de confortabil, nu doar din punct de vedere al temperaturii;
  • Incalzirea se face foarte rapid. Un aparat de aer conditionat de buna calitate poate sa ofere incalzirea incaperii in care se afla in doar cateva minute;
  • Incalzirea poate sa fie programata cu usurinta pe zile si ore si poate sa fie gestionata in functie de incaperile in care obisnuiesti sa iti petreci timpul. Astfel, poti evita consumul de energie in incaperile in carae nu stai.

Din pacate, aparatul de aer conditionat nu are inertie termica ( atunci cand este oprit, temperatura scade), nu poate furniza apa calda menajera ( exeptand aparatele cu pompa de caldura) si nu poate incalzi uniform toate incaperile. Baile, bucatariile sau spatiile de depozitare raman adeseori neincalzite.

Cum incalzeste aparatul de aer conditionat?

Functia de incalzire a aparatului de aer conditionat poate fi realizata fie printr-o pompa de caldura, fie prin intermediul unei rezistente electrice.

Pompele de caldura sunt solutii moderne, care au o eficienta energetica foarte mare, nu emit CO2 si utilizeaza energia regenerabila din aer pentru a oferi incalzire. Rezistentele electrice functioneaza similar radiatoarelor clasice, insa pot fi optimizate in asa fel incat sa consume mai putina energie, asigurand confort termic fara costuri mari.

Merita sa optezi pentru incalzirea cu aparatul de aer conditionat?

Im zonele in care temperaturile nu scad foarte mult, o astfel de solutie este ideala. In zonele cu temperaturi extreme, poate fi o solutie buna, insa aparatul trebuie sa fie ales cu cea mai mare atentie: tehnologia de incalzire trebuie sa fie una eficienta, dimensionarea aparatului trebuie sa fie corecta si instalarea sa fie facuta luand in calcul toti factorii care pot influenta temperatura.

Cei care doresc sa se bucure de un confort termic total in toate perioadele anului, vor descoperi ca investitia intr-un aparat de aer conditionat cu incalzire este una dintre cele mai bune decizii.