HVAC – Incalzire, ventilatie si aer conditionat pentru confort termic total

HVAC este acronimul de la Heating, Ventilation, Air Conditioning, adica incalzire si aer conditionat. Un sistem HVAC de buna claitate este esential in spatiile industriale, in cladirile de birouri si deopotriva in case si pensiuni, deoarece asigura un aer mereu proaspat, o umiditate perfecta si o temperatura confortabila pentru cei din interiorul cladirii.

Sistemul HVAC a fost infiintat in 1902 si a evoluat constant de atunci, ajungand sa le permita utilizatorilor sa controleze total calitatea aerului din incapere. Astazi, un sistem HVAC este compus din mai multe componente esentiale si poate sa fie completat de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura care folosesc aerul din exterior incalzindu-l cu aer din interior.

Care sunt componentele unui HVAC?

Cel mai adesea, sistemul HVAC este compus din trei componente importante:

Toate acestea pot fi compuse din diverse subcomponente care cresc eficienta intregului sistem.

Cate tipuri de sisteme de climatizare exista?

Atat atunci cand vine vorba despre sisteme de incalzire, cat si cand vine vorba despre sisteme de racire sau de recuperare de caldura exista mai multe variante.

Pentru incalzire exista centrale termice care functioneaza cu gaz, cu combustibil solid sau cu lemne si au inglobate mai multe tehnologii, car emai de care mai interesante.

Pentru racire, exista urmatoarele tipuri de aparate de aer conditionat:

  • Aparate de aer conditionat mobil. Au o singura unitate mobila si sunt destinate unei singure incaperi. Acesea elimina aerul viciat printr-un tub de evacuare si au toate subcomponentele intr-o singura cutie ( compresor, condensator, supapa expansiune, evaporator, bobina de racire, etc). Nu sunt atat de eficiente precum sunt aparatele de aer conditionat de perete, fiind adesea ocolite;
  • Aparate de aer conditionat split. Sunt cele mai comune. Formate din doua parti ( unitate exterioara si unitate interioara ) acestea pot asigura racirea pentru una sau mai multe incaperi. In cazul aparatelor dual split sau multisplit, numarul unitatilor interioare poate fi mai mare. Aparatele de aer conditionat split pot fi folosite atat pentru incalzire, cat si pentru racirea aerului.
  • Sisteme de ventilatie. Exista mai multe sisteme de ventilatie care permit patrunderea aerului proaspat in incapere. La VentoCool iti oferim cele mai eficiente sisteme de ventilatie: sisteme de ventilatie decentralizata cu recuperare de caldura sau sisteme de ventilatie centralizate, cu recuperaratoare si schimbatoare de caldura foarte eficiente.

Care sunt procesele care au loc in HVAC?

Un HVAC bine montat poate incalzi, raci, umidifica, dezumidifica, filtra aerul si ventila incaperea cu recuperare de caldura, in asa fel incat sa genereze economii de energie.

Ce putem face noi?

La VentoCool gasim cele mai bune solutii pentru casa sau spatiul pe care vrei sa il ventilezi, incalzesti sau racesti. Avem o echipa de profesionisti care te ajuta sa gasesti solutia potrivita si iti pune la dispozitie o gama larga de ventilatie de la producatori cu renume: Leaf Ventilatie, etc.

Te ajutam sa alegi componentele HVAC potrivite si de asemenea, te ajutam sa le montezi.